Domaća Lektira

Serijal DOMACA LEKTIRA TV serijal od 12 epizoda koji se bavi nekim od kljucnih proznih dijela BH knjizevnosti. Serijal su podrzali OSCE, BiH i Fond otvoreno drustvo BiH a realizovan je u saradnji sa BHTV1.

lektiraplakat

KRATKI OPIS PROJEKTA

Savremena Bosna i Hercegovina se prema svojoj novijoj istoriji odnosi uglavnom kao prema izvoru potvrda za svakodnevne nacionalne i nacionalističke istupe, tako da je prošlost postala potvrda “neodržive” sadašnjosti. Dvadesti vijek je za bosanskohercegovačku umjetnost značio put u čizmama od sedam milja. Od umjentosti relevantne samo u lokalnim okvirima, XX vijek omogućio nam je biti dio svijeta.

Cilj projekta Domaća lektira je predstaviti djela domaće književnosti (ma kako je zvali), njihovu umjetničku vrijednost, njihov odnos prema istoriji Bosne i Hercegovine, duhovnu sliku koja svoj identitet gradi upravo kroz stalnu negaciju nje same. Cilj projekta je obnoviti sliku duhovnog prostora i jednostavno vratiti čitaoce knjigama.

Dokumentarni serijal DOMAĆA LEKTIRA dio je kampanje Čitaj BiH a bavi se ključnim proznim knjigama bosnanskohercegovačke književnosti XX vijeka, pisanim spomenicima. koji svojom kompleksnošću nude istinsku priliku bavljenja identitetom i vraćaju publiku suštni kulturnog identiteta koji transcendira nacionalno, političko čitanje. Svaka epizoda bazira se na jedom književnom djelu, i kroz razgovore sa stručnjacima i arhivski materijal daje nam novi pogled na književno djelo, na kulturno naslijeđe i nadamo se, vraća nas knigama. Naši sagovornici su Enver Kazaz, Marko Vešović, Ivan Lovrenović, Damir Šabotić, Adisa Čečo, Ferida Duraković, Muhamed Dželilović, Alma Denić, Anisa Avdagić, Sanjin Kodrić, Bjanka Šabotić…

U prvoj godini realizacije televizijskog projekta Domaća Lektira snimljeno je i emitvano 12 epizoda o djelima devet književnika:

 1. Ivo Andrić, “Travnička hronika”
 2. Ivo Andrić, “Prokleta avlija”
 3. Meša Selimović, “Derviš i smrt”
 4. Meša Selimović, “Tvrđava”
 5. Branko Ćopić, “Bašta sljezove boje”
 6. Branko Ćopić, “Gluvi barut”
 7. Hamza Humo, “Grozdanin kikot”
 8. Derviš Sušić, “Uhode”
 9. Isak Samokovlija, “Nosač Samuel i druge priće”
 10. Petar Kočić, “Jazavac pred sudom”
 11. Vitomir Lukić, “Hodnici svijetlog praha”
 12. Skender Kulenović, “Ponornica”