Patria Mia – pravac nomada

dokumentarac Duške Zagorac
Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, 2008,  DV, kolor, 50′.
Premijerno prikazan na 14. Sarajevo film festivalu

Sinopsis

Nakon 15 godina izbjeglištva u Londonu, režiserka Duška Zagorac se vraća u Bosnu i zatiče u svojoj domovini poveću kinesku imigraciju. Kao odraz nekadašnjih bosanskih stanovnika, a sadašnje bosanske dijaspore, novi naseljenici pokušavaju također da definišu svoj identitet. Kombinacija lične naracije i “verite” pristupa, PATRIA MIA, pravac nomada je intiman portret ljudi i grada izbuljenih u prostoru i vremenu; između rata i mira, socijalizma i kapitalizma, paradoksa i tradicije.

“Počela sam praviti film o Kinezima u Bosni, ali sa vremenom sam shvatila da također pravim film o Bosancima u izbjeglištvu. U isto vrijeme sam se našla kao posmatrač novog bosanskog društva, društva kojem više ne pripadam. Tako je PATRIA MIA postala neka vrsta pisma mojoj izgubljenoj domovini.” (Duška Zagorac, režiser)

Biografija rediteljice

Rođena u Varešu decembra 1969. godine, Duška Zagorac od 1992. godine živi u Londonu. Radila je za filmsku agenciju Jane Balfour Films, dokumentarnu redakciju na Channel 4 i evropski filmski fond Media. 2004. godine je pokrenula svoju producentsku kuću Bethnal Films gdje je producirala veliki broj dokumentarnih filmova surađujući sa internacionalnim televizijskim kućama kao BBC, Channel 4, ARTE i Al Jazeera International. Njen režiserski debi, LA APERTURA, dobio je nagradu za najbolji film Bilbao Zinebi festivala, a prikazan je na Venecijanskom i preko dvadeset internacionalnih festivala. Njen drugi kratki film THE GOAL IS OBLIVION (Zaborav je cilj) je dio većeg eksperimentalnog dance projekta. PATRIA MIA, pravac je njen prvi dokumentarni film.

Ekipa:

Snimatelj zvuka: Predrag Džorda
Direktor fotografije:: Vladimir Trivić
Kompozitor: Dado Džihan
Online montažer: Ben Putland
Grafički dizajn: Simon Jones
Dizajn zvuka: Sacha Walker, Zound London
Montažer: Andrea Sibers
Režija: Duška Zagorac
Producenti: Amra Bakšić Čamo, Duška Zagorac
Produkcija: SCCA/pro.ba