Nepokret

dokumentarni film Enesa Zlatara
2012./2013., kolor, HD, 45 min.

Kakav pokret je bio Nepokret? Ko su bili njegovi pokretači i članovi? Kakve ideje su zastupali? Kakvu su muziku svirali? Da li je Nepokret (neprepoznata) avangarda sa značenjem predhodnice novog vremena ili utopija? San o „idealnom društvu“ koje se uvijek lakše realizuje u manjem kotekstu u ovom slučaju njegove fizičke granice granice su jednog sarajevskog kvarta – Džidžikovca.

Biografija reditelja:

Enes Zlatar rođen je u Sarajevu 1970. godine. Od ranih tinejdžerskih godina bavi se muzikom i videom. Sa svojim bendom Sikter objavio je tri albuma. Autor je filmske muzike za filmove GO WEST, GRBAVICA i SASVIM LIČNO. Dvostruki je dobitnih bh. muzičke nagrade Davorin za režiju muzičkog spota, a njegovi kratki filmovi TELEPATIJA, SMRDLJIVI PAUK i TAJLAND prikazani su na brojnim festivalima autorskog videa.

U filmu učestvuju:

Denis Bajramović, Boris Ćućilović, Juriša Boras, Ahmed Burić, Nedžad Sladić Slada, Igor Vukašinović Rogi, Peđa Bajramović, Nebojša Šerić Shoba, Branko Trninić Krto, Haris Nezirović, Davor Tadić Dava Tada, Nedim Zlatar Basheskia, Enes Zlatar Bure, Almir Kurt Kugla, Dušan Vranić Duco, Petar Kraljević

Ekipa:

Adnan Beširović, Renato Foder, Nedim Zlatar, Branko Trninić, Enes Zlatar, Asja Hafner

Dokumentarni film Nepokret realizovan je u okviru projekta:
Individualne utopije nekad i sad – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko?

Projekat podržali:
SCP, FOD BH, ECF i Erste Fondacija