Mila traži Senidu

dokumentarni film Roberta Zubera
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, 2010, kolor, HD, 83ʼ
Premijerno prikazan na 16. Sarajevo film festivalu, Takmičarski program – dokumentarni film.

Sinopsis

Mila Janković (Senida Bećirović) djevojčica je koja je nestala u maju 1992. godine kada su u njeno mjesto Caparde u Bosni i Hercegovini ušle srpske vojne snage. Pedeset mještana, među njima i njena majka Senada i starija sestra Sanda, nestalo je ili je ubijeno. Šesnaest se godina vjerovalo da je i tada devetomjesečna Senida doživjela istu sudbinu. O tomu svjedoči i spomenik ubijenima i nestalima koji se nalazi u obližnjem mjestu Hajvazi, a na kojem je uklesano i Senidino ime. No, Senidina priča je ipak nastavljena. Godine 1993. malu Senidu smještaju u beogradsku obitelj Janković, u dom Živke i Živana, no pod drugim imenom – Mila Janković.

Biografija reditelja:

Robert Tomić Zuber rođen je 1976. u Puli. Već 14 godina radi kao novinar i urednik u hrvatskim tiskovinama, na radiju i televiziji. Posljednje četiri godine novinar je na HRT-u i uglavnom se bavi socijalnim i humanitarnim temama.

Filmografija reditelja:

2010. Mila traži Senidu, dok,

2007. Slučajni sin, dok.

Ekipa:

Režija: Robert Tomić Zuber
Scenarij: Robert Tomić Zuber, Srdan Golubović
DOP: Mario Krce
Koproducenti: Danijel Hočevar, Boris T. Matić, Amra Bakšić Čamo, Srdan Golubović, Jelena Mitrović, Miroslav Rezić, Miro Branković
Producent: Damir Terešak

Festivali:

  • Sarajevo Film Festival 2010, Takmičarski program (Nagrada za ljudska prava)
  • Dok Leipzig 2010, Takmičarski program