Četvrtak

Thursday2

Sinopsis

Četvrtak je kolaborativni rad Šejle Kamerić, vizualne umjetnice iz Bosne i Hercegovine i Anoche Suwichakornpong, režiserke sa Tajlanda. Ovaj projekat je začet kao forma dijaloga izmedju dvije umjetnice. Film Četvrtak je sniman skoro godinu dana i sastoji se od četiri segmenta: Ljeto Jesen, Godina, Kiša i Tura. Sva četiri segmenta su sastavljena od na prvi pogled nepovezanih scena. Svaka scena je vizualno iskustvo koje izaziva gledatelja da se zamisli nad vlastitim zamišljenim/zapamćenim narativima. Ono čega se sjećamo su samo fragmenti, savršene slike momenata zamrznutih u našem sjećanju. Možda su ti fragmenti stvarni a možda su samo proizvod naše imaginacije. Ne postoji šta je bilo ili šta slijedi. Momenat je zaustavljen, zamrznut – postaje fragmentom.

Biografija reditelja

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn.Od 1994. do 1997. godine radila je sa dizajnerskom grupom “Trio” u Sarajevu. Od 1997. do 2000. godine radila je kao umjetnički direktor reklamne agencije “Fabrika”. Godine 2000. učestvovala je na Manifesti u Ljubljani. Bavi se videom, filmom, instalacijom, opremom knjiga. Član je Evropskog kulturnog parlamenta (2003). Njen kratki film “Šta ja znam” nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu “Croosing Europe” u Linzu 2007. godine te je učestvovao u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine. Živi i radi u Sarajevu i Berlinu.

Uloge

Busarin Seengam
Džana Pinjo
Witchuta Watjanarat
Maja izetbegović
Maja Jurić

Ekipa

  • Reditelji: Šejla Kamerić i Anoocha Suwichakoornpong
  • Produkcija: SCCA/pro.ba, Electric Eel Films
  • Fotografija: Boonyanuch Kraithong, Erol Zubčević, Wichanon Somumjarn, Vladimir Trivić, Min Kai Leung, Timur Makarević, Philip Fleischer, Admir Švrakić, Katatorn Suknin, Dejan Čorić
  • Montažeri: Katatorn Suknin, Dejan Čorić
  • Dizajner zvuka: Igor Čamo

Tehnički podaci

  • Format: DCP / HD / 16:9 / 5.1 audio mix
  • Trajanje: 44 min