1395 dana bez crvene

Film Šejle Kamerić i Anrija Sale

u saradnji sa Ari Benjamin Meyersom

“1395 dana bez crvene” je zamišljen, razvijen i snimljen kao zajednički projekat Šejle Kamerić i Anrija Sale.

Konačni rezultat projekta su dva različita filma.

Sinopsis

“Prvi put kada sam trčao od tačke A do tačke B, u meni je bio neopisiv strah. Bol u stomaku, kao da ti ogromna čelična kugla melje utrobu. Krv pulsira u vratnim žilama. Vlažna toplota u očima. Grčevi u udovima, povećavaju se dok trčiš.”

Oživljavanje emocija; emocije koje su doživjeli drugi, u drugo vrijeme i na drugom mjestu sada su oživljene na istom onom mjestu gdje su se desili događaji koji su te emocije izazvali. Opsada Sarajeva trajala je hiljadu tristo devedeset i pet dana između 1992. i 1996. godine. Tokom opsade hiljade građana morali su svakog dana trčati kroz iskušenje Aleje snajpera: na putu do posla, u potrazi za hranom, da posjete prijatelje, rođake i ljubavnike, da nastave živjeti.

“Ne preporučuje se nošenje jarkih boja. Crvenu izbjegavajte pod svaku cijenu. Snajper je kao bik. Šarene boje su također loš izbor. Snajper je luda po prirodi, a svaka luda voli šareno. Nosite sivo, smeđe ili bordo.”

Biografija reditelja:

Šejla Kamerić je rođena u Sarajevu 1976. Godine 1999. diplomirala je na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu, smjer grafički dizajn. Živi i radi u Sarajevu i Berlinu. Šejla Kamerić uglavnom se koristi fotografijom i videom stavljajući eksplicitni društveni kontekst nasuprot intimističkim vizurama. Njezin film ‘Šta ja znam’ (koji je režirala zajedno s Timurom Makarevićem) prikazan je i nagrađen na 5. Zagreb Film Festivalu.

Anri Sala rođen je u Tirani, Albanija 1974. godine. Njegov rad ne karakteriše toliko izgled ili tema, koliko specifičan senzibilitet. Njegovi radovi, uglavnom u videu, precizna su evokacija određenih mjesta, od Albanije, preko Islanda, do Afrike u kojima zvuk i vrijeme imaju ključno mjesto. Sala je studirao na Albanskoj akademiji umjetnosti prije nego se preselio u Francusku, gdje je studirao na akademiji Le Fresnoy u Tourcoingu i na Ecole Nationale des Arts Decoratifs u Parizu. Trenutno živi i radi u Berlinu. Među Salinim radovima nalaze se i sljedeća priznata djela: Dammi i Colori (2003), Time after Time (2003), The Long Sorrow (2005) and Air Cushioned Ride (2007).

Ekipa:

Scenarij i režija: Šejla Kamerić, Anri Sala
DOP: Patrick Ghiringhelli
Koproducenti: Amra Bakšić Čamo, Jovan Marjanović
Producent: James Lingwood

Produkcija: Artangel, London
Koprodukcija: SCCA/pro.ba, Sarajevo