Viski i mlijeko

whiskey_still_3

Sinopsis

Tokom proteklih par godina vijesti na bh. portalima su skoro svakodnevno javljale o pljačkama prodavnica, trafika, često i banaka. Ponekad mi nije bilo jasno jesu li to bili planirani zločini, potreba za brzim novcem ili obijest. Većinom su to bili mladi ljudi, koji kao da su htjeli upozoriti na sebe agresivnim ponašanjem, bez primisli o posljedicama i bez moralnog stanovišta. Ideologije su potrošene, novih nema. Mladi su puni neusmjerene energije. U šta vjerovati, šta željeti, čemu se nadati? Glavna junakinja ovog filma želi biti glumica. Ta ambicija joj daje okvir i podsvjesni argument za anarhično ponašanje. Ona vjeruje u bezuslovnu slobodu. Tihi antagonist je mladić čije ponašanje definišu tradicionalni postulati dobra. Ljubav prema Lini relativizira norme u koje vjeruje, za nju je spreman učiniti sve.

Biografija reditelja

MIROSLAV MANDIĆ je diplomirao scenarij i filmsku režiju na Columbia University u Njujorku. Njegov kratki film BRAK RADNIKA osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na međunarodnom festivalu u Krakovu (1985). Cjelovečernji igrani film ŽIVOT RADNIKA osvojio je Grand Prix na festivalu evropskog filma Strasbourg 1988. TOP LISTA NADREALISTA (1989-90), čiji je bio scenarista, bila je najgledanija TV serija u ex-Jugoslaviji. U periodu 1995.-2002. režirao je brojne dokumentarce za Češku televiziju. Njegov cjelovečernji dokumentarni film LJUBAV NA GRANICI dobio je Zlatni Pečat za najbolji dokumentarni film na IFF Minhen i Nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu.

Filmografija reditelja

2015 – VISKI I MLIJEKO (scenarista, reditelj)
2013 – ADRIA BLUES (scenarista, reditelj, koproducent)
2012 – EASTALGIA (scenarista)
2009 – TRAGAJUĆI ZA JOHNNYJEM (scenarista, reditelj, producent)
2008 – TRAKTOR, LJUBAV I ROCK’N’ROLL (scenarista)
2005 – LJUBAV NA GRANICI (scenarista, reditelj, koproducent)
1987 – ŽIVOT RADNIKA (koscenarist, reditelj)
1985 – BRAK RADNIKA (scenarista, reditelj)

Uloge

Luna Zimić Mijović
Amar Čustović
Senad Bašić
Sabrina Noack
Mediha Muslilović
Faketa Salihbegović Avdagić
Sanela Krsmanović
Šaban Mujkanović

Ekipa

  • Scenarista i reditelj: Miroslav Mandić
  • Producent: Amra Bakšić Čamo
  • Direktor fotografije: Erol Zubčević
  • Scenograf/kostimograf: Emina Kujundžić
  • Montažer: Redžinald Šimek
  • Dizajner zvuka: Igor Čamo
  • Izvršni producent: Adis Đapo

Tehnički podaci

  • Format: DCP / HD / 16:9 / 5.1 audio mix
  • Trajanje: 25 min
  • Jezik: Bosanski

Film je snimljen uz svesrdnu podršku Fondacije za kinematografiju BiH,  Hypo-Alpe-Adria bank i Tondach Bosna i Hercegovina d.o.o.