Prtljag

kratki igrani film Danisa Tanovića
Bosna i Hercegovina/Italija, 2011, kolor, HD, 26ʼ30″

Sinopsis

Amir dolazi u Bosnu i Hercegovinu nakon mnogo godina izbivanja. Samo sa namjerom da preuzme posmrtne ostatke svojih roditelja koji su ubijeni tokom rata u Bosni i Hercegovini, a čiji ostatci nisu sve do danas pronađeni. Zbog proceduralnog propusta identifikacija ostataka Amirovih roditelja je pogrešno provedena. Umjesto da se vrati kući u Švedsku, Amir odlučuje da posjeti mjesto u kojem je rođen. Pored srušene kuće, tamo ga dočekuje i zaboravljeni stari prijatelj i oni koji znaju o njemu više nego on sam.

Ekipa:

Scenarij i režija: Danis Tanović Producentica: Amra Bakšić Čamo DOP: Erol Zubčević Montaža: Antonio Ilić Scenografija: Sanda Popovac Kostimografija: Emina Kujundžić Šminka: Lamija Hadžihasanović-Homarac Izvršni producent: Adis Đapo

Biografija reditelja:

Danis Tanović, prvi bh. dobitnik Oscara i rekorder po broju nagrada za svoj debitantski film (oko 60) rođen je u Zenici, ali je odrastao u Sarajevu. Godine 1992. doživio je ono što je obilježilo njegov život i karijeru – rat. Prekinuo je studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti i priključio se Armiji Bosne i Hercegovine, prvo kao vojnik, a zatim kao dio filmske ekipe. ‘Posudio’ je kameru s Akademije i počeo bilježiti ono što se događalo oko njega. Materijali koje je snimio korišteni su u brojnim filmovima i reportažama o opsadi Sarajeva i ratu u BiH.

Godine 1994. Tanović odlazi u Belgiju gdje nastavlja studij na filmskoj školi INSAS, a nakon što je diplomirao, započinje rad na filmu ‘Ničija zemlja’ (2001), za kojeg je napisao i scenarij. Tanović dovršava film za samo dva mjeseca i počinje pohod na festivale. Dobiva poziv za konkurenciju Cannesa i osvaja nagradu za scenarij, a osim na regionalnim festivalima osvaja nagrade (za najbolji film, prvi film, scenarij) na važnim svjetskim smotrama. Zatim dolazi i svjetska slava, nakon osvajanja Zlatnog globusa slijedi i Oscar za najbolji strani film 2001. godine.

Kao nagrađivan i angažiran autor, Tanović je i dobio poziv da kao bosanski predstavnik radi na međunarodnom omnibusu o 11. rujnu, ’11’09”01 – September 11′ (2002). U društvu svjetskih veličina kao što su Ken Loach, Sean Penn, Claude Lelouch i Alejandro Gonzalez Inarritu, Tanović je dobio zadatak da kao jedan od 11 redatelja iz cijelog svijeta filmski prokomentira 11.09. Tanović je opet u društvu svjetske filmske elite jer nastavlja rad na trilogiji inspiriranoj Danteom (‘Raj’, ‘Pakao’ i ‘Čistilište’) koju je zamislio Krzysztof Kieslowski. Nakon Pakla režira ponovo ratnu temu, Trijaž sa Colinom Farelom u glavnoj ulozi, pa Cirkus Colubia, sa kojim se metaforički I stvarno vraća kući.

Filmografija reditelja:

[2011] Prtljag, kratki [2010] Cirkus Columbia [2009] Triage [2005] L’enfer [2002] September 11 (segment “Bosnia-Herzegovina”) [2001] Ničija zemlja [1999] Buđenje, dok. [1996] L’aube, dok.

Festivali:

  • Sarajevo Film Festival 2011
  • Flickerfest 2012
  • Clermont – Ferrand Short Film Festival 2012
  • Sofia Film Festival
  • Tampere Film Festival
  • Krakow Film Festival
  • Vilnius Film Festival
  • Human Rights Film Festival San Sebastian