Orfej

kratki igrani film Tine Šmalcelj
Bosna i Hercegovina, 2013, kolor, HD, 3′ 58”

Sinopsis:
Lijep zimski dan. Četvero djece se igra na mostu, ali peti igrač se pridružuje igri – Snajperista.

orfej_still

TINA ŠMALCELJ je rođena u Sarajevu 1986. godine. Diplomirala je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosit u Sarajevu 2009. Godinama je radila, prvo kao koordinatorica Regionalnog Foruma, a onda kao koordinatorica CineLinka na Sarajevu Film Festivalu. Od 2012. godine je uključena u obrazovni proces Akademije scenskih umjetnosti. Radi kao slobodna scenaristica, rediteljica i asistentica produkcije.

Odabrana filmografija:
2013 ORFEJ, kratki (rediteljica i scenaristica)
2013 SA MAMOM, Faruk Lončarević, dugometražni igrani film (saradnica na scenariju i 2nd AD)
2013 U PLAVO, Nejra Hulusić, kratki (scenaristica) – u post-produkciji
2010 CIRKUS COLUMBIA (asistentica produkcije)
2009 VOLIM TE…, studentski kratki (rediteljica i scenaristica)
2007 SNIJEG, Aida Begić, dugi igrani (asistentica produkcije)

Ekipa:
Scenarij i režija: Tina Šmalcelj
Producentica: Amra Bakšić Čamo
DOP: Amel Đikoli
Montaža: Redžinald Šimek
Scenografija: Dragan Denda
Kostimografija: Lejla Graho
Šminka: Lamija Hadžihasanović-Homarac
Izvršni producent: Adnan Beširović
Igraju: Mak Alijević, Iman Bostandžić, Namik Hadžimuratović, Faris Smajić

Festivali:
28 Festival Internacional de Cine de Valencia Cinema Jove (2013)
19th Sarajevo Film Festival (2013)