Čuvari noći

igrani film Namika Kabila

Bosna i Hercegovina, 2008., HD na 35 mm, kolor, 85 min
Premijerno prikazan na 65. Venecijanskom filmskom festivalu sedmica kritike

Sinopsis

Žeraldina i Mahir su u braku tri godine. Nemaju djece. Mahir umisli da je trudan i od tada počne povraćat. “Čuvari noći” traje koliko traje i noćna smjena koju Mahir obavlja kao čuvar u salonu namještaja. U ovom minimalističkom samoposmatranju Mahir djeli trenutke tišine i zamišljenosti sa Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija. U toku njihove ritualne partije “Čovječe ne ljuti se” Brizla vidi da Mahir nije dobar, ali mu na kraj pameti nije da bi ovaj mogao biti – u drugom stanju?

Biografija reditelja

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na Santa Monica Collegu i Los Angeles City Collegu u Los Angelesu, SAD. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarista i filmski reditelj. Napisao je nekoliko scenarija za televizijske projekte, te za igrani filma “Kod amidže Idriza”, reditelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dukumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007 godine. “Čuvari noći” je njegov prvi dugometražni igrani film.

Filmografija reditelja

  • 2008. Vjernici, dokumentarni
  • 2008. Čuvari noći, igrani film
  • 2007. Informativni razgovori, doc. (najbolji dokumentarac, Sarajevo Film Festival 2007.)
  • 2005. Povratak, dokumentarni
  • 2003. Sex Planeta, kratki igrani film

Ekipa filma:

  • Scenarista i reditelj: Namik Kabil
  • Direktor fotografije: Vladimir Trivić
  • Scenograf i kostimograf: Sanja Džeba
  • Dizajn zvuka i muzika: Igor Čamo
  • Montažer: Timur Makarević
  • Producent: Amra Baksic Čamo

Uloge:

  • Vahid Piralić / Mahir
  • Milan Pavlović / Brizla
  • Namik Kabil / Specijalac
  • Haris Alić / Policajac
  • Belma Lizde – Kurt / Žeraldina
  • Mediha Musliović / Senada
  • Alban Ukaj / Pekar
  • Armin Bajramović – Andrijanić / Deni

Festivali:

  • 23. International Film Critics Week – 65. Venice Film Festival
  • 32. Internacionalni Göteborg Film Festival
  • 3. International Bursa Silk Road Film Festival
  • 10. International Film Festival Bratislava
  • 7. Festival of European Film Skopje
  • 37. International Film Festival Belgrade – FEST

Podrška

  • Generalni sponzor: BH Telecom
  • Fondacija za kinematografiju Sarajevo
  • Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo
  • Grad Sarajevo
  • Goteborg Film Festival Fund
  • Partneri projekta: Unipromet, Malagić

 

Save

Save