Ljubav na granici

dokumentarni film Miroslava Mandića Bosna i Hercegovina / Češka republika / Slovenija, 2005, kolor, 84′.
Premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu

Sinopsis

Anesa i Dragan U skladu sa narodima kojima pripadaju, Anesa živi u istočnom dijelu Mostara, a Dragan u zapadnom. Oboje vole motore, tetovaže i zabavu. Ali njihovi roditelji… Ozrenka i Marko Kako je uopšte moguće da Hrvatica iz Dubrovnika upozna Crnogorca čiji su sunaraodnjaci ne tako davno napadali njen grad? Ipak, oni se tokom posljednje tri godine sastaju na granici između dvije države. Adila i Velibor Par iz sarajevskog naselja Dobrinja. Njegov otac je bio u srpskoj vojsci, njena porodica u Sarajevu, pod opsadom. Niti jedan član dviju porodica nije došao na njihovo vjenčanje. Ali, njihova borba je sada drugačija: kako zaraditi za život?

Ekipa:

Uloge: Anesa i Dragan, Ozrenka i Marko, Adila i Velibor
Muzika/dizajn zvuka: Saša Lošić
Direktor fotografije: Mirsad Herović, Erol Zubčević
Montaža: Miralem Zubčević, Krasimira Veličkova
Scenarij: Miroslav Mandić
Režija: Miroslav Mandić
Producent: Amra Bakšić Čamo, Miroslav Mandić
Produkcijska kuća: SCCA/pro.ba, Filmostovje

Festivali:

  • Munich (Filmfest) 2006. GOLDEN LETTER AWARD, najbolji dokumentarni film
  • Indianapolis 2006. (competition)
  • Los Angeles 2006. – Southeast European Film Festival
  • Linz 2006. (Crossing Europe)
  • Prague 2006. (Febiofest)
  • Ljubljana 2006. Documentary Film Festival
  • Belgrade 2006. (Fest)
  • Chicago 2005. – documentary competition
  • Sarajevo 2005. (Regionalni dokumentarni program)Specijalna nagrada žirija za ljudska prava
  • Locarno 2005. (Video Competition)

Biografija

Nakon što je diplomirao režiju i scenarij na Univerzitetu Columbia u New Yorku, Miroslav Mandić snimio je kratki film “Brak radnika” (1985). Film je osvojio Grand Prix “Zlatni zmaj” na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakowu, te brojne nagrade na drugim festivalima kratkog filma. Njegov dugometražni igrani film “Život radnika” (1987) osvojio je Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Strasbourgu. TV serija “Top lista nadrealista” (1989-1990), politička komedija u stilu sličnom “Letećem cirkusu Monty Phytona”, na kojoj je radio kao koscenarista i reditelj, bila je najpopularnija TV emisija u bivšoj Jugoslaviji. U posljednje vrijeme Mandić je napisao scenarije za nove filmove Rajka Grlića i Branka Đurića, a priprema režiju igranog filma “Hiljadarka” prema scenariju Zilhada Ključanina. “ljubav na granici” (2005) prvi mu je dugometražni dokumentarni film.

Filmografija:

  • 1983. KIŠNA PTICA
  • 1985. BRAK RADNIKA
  • 1988. ŽIVOT RADNIKA
  • 1989-90. TOP LISTA NADREALISTA – tv
  • 2005. LJUBAV NA GRANICI – dok.
  • 2009. TRAGAJUĆI ZA JOHNNYEM

Save