Dijagnoza S.B.H.

documentarac Enesa Zlatara

Bosna i Hercegovina, 2008, kolor, Beta SP, 42′
Premijerno prikazan na 14. Sarajevo Film Festivalu, oficijelna selekcija

Sinopsis

Koji jezik je “naš jezik”? Da li postoji razlika između srpskog, bosanskog i hrvatskog? Zašto neki bendovi iz BiH pjevaju na engleskom jeziku? Da li je jezik identitet? Kakav je stav mladih generacija koje žive u poplavi tuđica i nedostatku jezičkog identiteta u Bosni i Hercegovini? Reditelj je istražio temu iz vlastite perspektive, ne želeći prejudicirati zaključak filma.

Biografija reditelja

Enes Zlatar rođen je u Sarajevu 1970. godine. Od ranih tinejdžerskih godina bavi se muzikom i videom. Sa svojim bendom Sikter objavio je tri albuma. Autor je filmske muzike za filmove GO WEST, GRBAVICA i SASVIM LIČNO. Dvostruki je dobitnih bh. muzičke nagrade Davorin za režiju muzičkog spota, a njegovi kratki filmovi TELEPATIJA, SMRDLJIVI PAUK i TAJLAND prikazani su na brojnim festivalima autorskog videa.

Filmografija

2008. – Dijagnoza S.B.H., dok.;
2001. – Thailand, video;
1999. – Telepatija, video;
1997. – Smrdljivi pauk, video;
1993. – 24 sata sa Buretom, dok.

Ekipa:

Direktor fotografije: Renato Foder
Scenarij: Enes Zlatar
Montaža: Enes Zlatar
Režija: Enes Zlatar
Producent: Amra Bakšić Čamo
Produkcija: SCCA/pro.ba

Festivali

  • Sarajevo Film Festival

 

Save

Save

Save

Save