Iko

dokumentarni film Timura Makarevića

Bosna i Hercegovina , 2009, kolor, HD, 22ʼ

Premijerno prikazan na 15. Sarajevo film festival, Takmičarski program – dokumentarni film

Sinopsis

IKO je još jedan pogled na BiH. Bez ljudi, riječi, razmišljanje o zemlji. Eskapizam ili istraživanje? Vjerovatno oboje.

Biografija reditelja

Timur Makarević rođen je 1976. godine. Završio je Srednju umjetničku školu u ratu i upisao Akademiju likovnih umjetnosti. Nakon rata napušta fakultet i zapošljava se u Centru za savremenu umjetnost, Sarajevo gdje i danas radi. U međuvremenu odlazi na dodatnu edukaciju u Francusku i Italiju. Nagrađivani je autor je nekoliko kratkih filmova, video radova i brojnih muzičkih spotova.

Filmografija:

2009 IKOdoc.,

2008 Bdijenjeshort,

2007 Šta ja znamshort,

2001 Moderna Bosnadoc.,

1997 Bespametivideo

Ekipa:

Scenarij: Timur Makarević
DOP: Timur Makarević
Režija: Timur Makarević
Montaža: Timur Makarević
Muzika: Dišan Vranić
Producentica: Amra Bakšić Čamo
Produkcija: SCCA/pro.ba

Festivali:

  • Sarajevo film festival, Takmičarski program – dokumentarni film